The Winemakers

Tamás Kovács

Szent Donat, Csopak

De familiewijnmakerij van landgoed Szent Donát bevindt zich in Csopak aan de schilderachtige oevers van het Balatonmeer. Het landgoed beslaat tien hectare, waarvan er acht onder wijnbouw zijn. Hun kerngebieden zijn te vinden in Csopak en Paloznak, maar ze hebben ook wijnstokken in Tihany en volgend jaar zullen ze ook beginnen met planten in het Káli-bekken en op de Fekete-heuvel, waar ze van plan zijn een tweede landgoedcentrum op te richten.
Tamás helpt al sinds zijn jeugd in de wijngaarden; hij vond het heerlijk om buiten te zijn en sowieso waren druiven altijd zijn favoriete fruit geweest. Hij begon meer betrokken te raken bij de wijnbereiding met zijn vader en heeft sinds 2010 veel van zijn tijd doorgebracht tussen de vaten en tanks van de wijnmakerij. In de oogst van 2012 kreeg hij bij de wijnbereiding al de vrije hand.
De eerste wijn die hij maakte was een Olaszrizling uit 2006, gemaakt van nieuwe wijnstokken uit Szigetheg, ook door hem gecultiveerd. Dit is een geweldige inspiratie voor een 21-jarige. Vervolgens begon hij serieus na te denken over de mogelijkheid om het domein over te nemen.
De komende vijf jaar willen ze geleidelijk aan de omvang van het pand vergroten, de kelder uitbreiden en de huidige productie verdubbelen. Tamás vindt het erg belangrijk om een ​​stabiele markt buiten Hongarije op te bouwen, aangezien hij het geluk heeft dat hij als tiener de kans heeft gekregen om door heel Europa te reizen. Hij ging naar de middelbare school in België, woonde bij een Vlaams gastgezin, leerde de taal en cultuur kennen en had een beetje het gevoel dat het zijn tweede thuis was.

Dora Koczor

Koczor, Ballatonfured

Ik ging van 1992-96 naar de middelbare school en vervolgde mijn universitaire studies geschiedenis en Engels in Szeged. Lange tijd wilde ik helemaal niet met wijn maken, maar na een tijdje raakte ik hier nog steeds betrokken, dus ik dacht dat ik ook de kennis nodig zou hebben die ik kon opdoen op een vakschool voor wijnbouw en wijnmaken.

Bij de familiewijnmakerij begonnen in 1997 grote ontwikkelingen, met de nadruk op de bouw van de nieuwe kelder. We waren er toen van overtuigd dat toen we daarmee klaar waren, we een beetje opgelucht konden zijn, maar vandaag zien we dat de ontwikkelingen voor een werkende wijnmakerij nooit voorbij zijn.

Na mijn studie was ik de eerste die in de kelder werkte, maar later breidde deze rol zich uit met gastvrijheid en wijntoerisme. Onze wijnen worden voornamelijk gehost via lokale verkoop, maar we zijn van plan om ook een breder afzetgebied te gaan bedienen.Uiteraard blijven we lokale gastvrijheid een sleutelrol geven. Het restaurant en het pension met tien kamers van de Koczor-wijnmakerij dienen ook voor dit doel.

Italiaanse Riesling of Furmint. De eerste is, zoals de meeste kelders in het Noord-Balatonmeer, een belangrijke variëteit in Hongarije, maar het zou goed zijn om de laatste terug te brengen naar het gebied, omdat hij hier in het verleden in aanzienlijke hoeveelheden werd verbouwd. Ik vind het een spannend ras dat nog op zoek is naar een plek aan de noordkust van het Balatonmeer. Maar verder heb ik een persoonlijke favoriet: de semillon.

Van alle drie denk ik dat ze kansen verbergen: van lichte, fruitige wijnen tot late oogstpartijen, er kan een grote verscheidenheid aan wijnstijlen worden gematcht, wat natuurlijk altijd wordt bepaald door de vintage naast de combinatie van plaats van productie en variëteit, en de wijnmaker.

Miklós Tamás Rácz

Miklós Tamás Rácz, Pecs

Er zijn mensen die geweldige wijn maken in Diósviszló, in de zuidwestelijke buitenpost van het Villány-wijngebied, aan de poort van Orámság. Miklós Tamás Rácz is een zachtaardige, hardwerkende kerel die goede wijnen maakt. Een paar jaar geleden, na een wedstrijd voor jonge wijnmakers, werd hij meer bekender. Miklós volgt zijn eigen weg, zowel op het gebied van druiventeelt als wijnbereiding. Er zijn velen die hem soms niet helemaal begrijpen. Vanaf het jaartal 2012 presenteerde hij een Pinot Noir die helemaal niet als een Pinot Noir smaakte. Hij valt zo uit de Pinot-matrix. In Diósviszló is de variëteit zo, zegt hij. Diep, donker, dicht en vol van smaak. Deze wijn is briljant in dit jaartal, het maakt niet uit of zijn echt unieke karakter werd meegebracht door de gekozen kloon, of de hete, zuidelijke heuvel of de smaak van de wijnmaker.

Gabor Kiss

Kiss Gabor, Villany

Je koestert al heel lang een nieuwe wijnfamilie, je hebt me er verschillende keren over verteld. Je kon niet wachten op de lente van 2020. We zijn hier nu en je kwam echt naar buiten met je nieuwe wijnen. Het moment is niet het beste, maar het leven stopt niet. Vertel ons over de nieuwe wijnen!

De vintage van 2017 was uitstekend en de wijnen waren zo goed dat ik besloot dat we ons met een nieuwe look op de introductie voorbereidden. De plannen zijn voltooid en ik denk dat we erin geslaagd zijn om een ​​niveau hoger te komen. Onze wijnen lopen tot nu toe voorop, maar ik denk dat deze positie verder zal worden versterkt met de vintage van 2017. Alle kennis en ervaring die we de afgelopen 20 jaar hebben opgedaan, komt tot uiting in deze wijnen.

Cabernet franc genaamd Code en merlot genaamd Enigma bleef, maar ze werden vergezeld door een nieuwe wijn, een 100% cabernet sauvignon, die we gedoopt Signal noemden. Het werd gemaakt van de vrucht van een langzaam groeiende plantage en de druiven werden in 2001 geplant in de Bocor-wijngaard in Kisharsány. Deze selectie van Franse klonen heeft jaar na jaar steeds meer mooie wijnen voortgebracht, en nu is het tijd om als een onafhankelijke variëteit in het assortiment te verschijnen.

Hoe zijn deze wijnen gemaakt?

Er zijn niet veel nieuwigheden in de technologie, we hebben de druiven in een krat geoogst, vervolgens geplet en ontsteelt. Alle drie de wijnen fermenteerden spontaan en rijpten bijna 20 maanden in Franse vaten van 500 liter. Ze werden na de ontbinding van appelzuur in het vat geplaatst, geklaard, voorgefilterd, volledig schoon, zodat tijdens het bottelen geen filtratie of klaring nodig was. Wijngaardselectie en vatselectie.

Ik heb er altijd naar verlangd om de waarden van onze wijnmakerij zo tastbaar mogelijk te maken, om de aandacht te vestigen op het feit dat uitstekende wijnen ook in kleine kelders kunnen worden geboren. Elk lid van de nieuwe wijnfamilie kan lang rijpen en zal in de loop van de tijd hun steeds mooiere gezichten laten zien, dus op elk label staat hoeveel flessen van die wijn er zijn gemaakt en hoelang we garanderen dat deze rijpt.

The Winemakers

Feind, Balaton

Feind, Balatonfőkajár

In 1995 richtte Lajos Feind de wijnmakerij op toen hij 14 hectare druiven kocht in de buurt van het Balatonmeer. Hier begon de wijnbouw en leidde het in de richting van de wijnmakerij. Binnen 20 jaar breidde hij uit tot 130 hectare wijngaarden. De meeste hiervan zijn te vinden in Öreg-hegy in Balatonfőkajár, maar ook in Balatonvilágos, Balatonaliga en Balatonfüred, dus alle wijngaarden maken deel uit van het wijngebied Balatonfüred-Csopak.


Op meer dan 130 hectare werken we met 20 druivenrassen, waardoor we een breed assortiment hebben. De focus van de wijnmakerij ligt in aromatische witte en roséwijnen, maar ze produceren ook een mooi assortiment rode wijnen.


Vanaf dit jaar hebben we een radicale beperking van 5% ingevoerd in het minder oogsten van de opbrengt. We hebben zeer hoge kwaliteitsverwachtingen van de wijnproductie van deze 7 hectare.


Dit hebben we bij alle rassen toegepast, ook bij Irsai Olivér, waar dit niet veel voorkomt. We kunnen niet wachten op de uitkomst en zijn benieuwd welke kwaliteitsverbetering we in deze rassen kunnen realiseren.


Vilmos & Katalin Thummerer

thummerer

Thummerer, Eger

De oprichters en eigenaren zijn Thummerer Vilmos (willem) en zijn vrouw, Katalin. Elke lid van het management is een familielid: 3 kinderen, kleinkinderen, schoonzoon en schoondochter bij elkaar.
Door de enorme  verscheidenheid aan mogelijkheden heeft iedereen zijn weg gevonden, daar waar ze het meeste aan de wijnmakerij kunnen toevoegen en waar hun passie ligt.


Ons familiebedrijf houdt zich sinds 1984 bezig met wijnbouw en wijnmaken. We maken onze wijnen, champagnes en "pálinka's" van de vruchten van 100 hectare eigen aangeplante wijngaarden in de wijnstreek Eger. Onze beste wijngaarden bevinden zich rond de wijnmakerij - de beroemde Nagy-Eged, Öreg-Mezey, Áfrika, Vidra en Mészhegy in de richting van Eger, en ook de Tekenőhát, Csókás en Kőkötő rond Noszvaj, de Nagyvölgy tető in het gebied van Szomolya. Wij geloven dat het geheim ligt in continue verbetering en toewijding aan het vak.


We zijn van mening dat we zonder onze 30 vaste medewerkers en onze Chief Winemaker, József Lamport, die ons sinds 2004 heeft geholpen met zijn uitstekende kwaliteiten, niet zouden kunnen zijn waar we nu zijn.


István Ipacs Szabó,
Villany

thummerer

Ipacz Szabo, Villany

Als inwoner van de Alföld verbaast het eindeloze panorama vanaf de wijngaardheuvel mij. Wat heb ik meegenomen van huis? Mijn jeugd heb ik doorgebracht in wijngaarden en boomgaarden, tussen foliehuizen, bloemen en dieren. Mijn liefde voor de natuur heb ik hier vandaan geërfd.

Het is een geluk, want als de wijnbouw- en wijnbouwtechnische opleiding uit mijn leven zou worden weggelaten, zou ik onvergetelijke jaren en vriendschappen missen die tot op de dag van vandaag voortduren. Ik arriveerde in Villány met de vintage uit 1999. Ik begon op een landgoed met een toekomstgerichte, fantastische geest, en tot 2021 was ik de belangrijkste wijnmaker van de Vylyan Winery. We hebben in 22 jaar samen een lange weg afgelegd, waarvoor ik voor altijd dankbaar zal zijn. Gedurende deze tijd raakte de wijnstreek Villány betrokken bij mijn leven als president van de berggemeenschap Siklós Tenkes.

 

Hoewel ik in 2009 begon met het bouwen van mijn eigen landgoed, was ik in 2021 het idee van veranderen, of om zo te zeggen, van vertragen, volwassener geworden. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar Vylyan, mijn gezin met vier kinderen en mijn eigen kelder samen waren te veel, er moest iets losgelaten worden. Ik heb het punt bereikt dat ik op één plek tegelijk ben en al mijn tijd en energie op mijn eigen terrein concentreer. Ik heb het dirigeerstokje neergelegd en na het koor van 120 man haal ik nu het maximale uit twee solisten. Ik houd mij niet alleen bezig met de taken van het landgoed, ik word gedreven door eeuwige nieuwsgierigheid, daarom houd ik mij ook bezig met professioneel advies, geef ik leiding aan de wijnmakerij van het Wijnbouw- en Oenologieonderzoeksinstituut van de Universiteit van Pécs en ben ik actief betrokken bij de leven in de wijnstreek Villány.

 

Tamás Leovits,
Villany

thummerer

Tamás Leovits, Villany

In 2000 ben ik bewust met wijnmaken aan de slag gegaan, niet op aandringen van mijn ouders. Hoewel we altijd een wijngaard hadden, zoals bijna iedereen in Villány, betekende dit altijd een klein familielandgoed. Snoeien, rijden op een tractor, oogsten: het is normaal dat een kind uit Villány hieraan meedoet.
Ik was erbij, maar ik ging aanvankelijk niet in deze richting, maar de drang om wijn te maken bleef altijd in mij aanwezig. De vastberadenheid werd gevolgd door daden: heel veel studeren, werken en nederigheid ten opzichte van wijn. Het voelt alsof ik geobsedeerd ben voor het leven.

"zorg, geluk, nederigheid -
onmisbaar in het leven van een wijnmaker"